Fameuze Chinese transgender wil geen lhbti-boegbeeld zijn / De Groene Amsterdammer


In de wereld


Fameuze Chinese transgender wil geen lhbti-boegbeeld zijn


Jan van der Putten


25 augustus 2021 – verschenen in nr. 34


Beijing – De danseres, filmactrice en presentator Jin Xing is in China een beroemdheid. Gemiddeld kijkcijfer van haar – inmiddels beëindigde – talkshow: honderd miljoen. Ze ontkent dat haar faam te maken heeft met wat haar tot een Chinees unicum maakt. De 54-jarige was tot 1995 biologisch een man. Ze was de eerste Chinees die van haar geslachtsverandering geen geheim maakte en ze is nog altijd de enige beroemde Chinese transgender.


Als jonge jongen werd Jin Xing lid van een militair dansgezelschap. De bekendste militaire artiest op dat moment was de zangeres Peng Liyuan, die het bracht tot generaal en trouwde met een toen nog vrij onbekende politicus, Xi Jinping. Jin Xing klom al dansend op tot kolonel en worstelde met zijn identiteit. Ten slotte besloot hij dat hij vrouw wilde worden. Transitiechirurgie is in China toegestaan, maar zit nog vaak in de taboesfeer. Daarom liet Jin Xing zich pas verbouwen nadat hij naam had gemaakt als danser. Hij studeerde in New York en Rome, maakte een wereldtournee en sprak vloeiend in zes talen. >


Na de geslachtsoperatie stichtte ze in Shanghai haar eigen dansgezelschap. Op tv verdedigde ze de rechten van de vrouw, maar ze bleek allesbehalve een feministe. Een vrouw, zei ze, moet haar partner laten voelen ‘dat ze een klein meisje is dat hem nodig heeft’, en pas als ze kinderen heeft kan ze zichzelf verwezenlijken. Jin heeft vrouwelijke gasten aangemoedigd om snel te trouwen en een kind te krijgen. Zelf adopteerde ze drie kinderen. Later trouwde ze met een Duitse man die ze in het vliegtuig had ontmoet. Maar ze weigert de rol van boegbeeld van China’s seksuele minderheden. Als vrouw beantwoordt ze, tot plezier van de Communistische Partij, aan het traditionele stereotype. Misschien voelt ze zich nog steeds kolonel.


Intussen zwelt de fobie tegen niet-hetero’s aan. Veel gay-websites zijn verboden, homoseksualiteit mag weer een ziekte worden genoemd, filmcensors zijn allergisch voor homoliefde, homo-organisaties gelden steeds meer als werktuigen van het Westen. Toen een populaire voetbalster uit de kast kwam, reageerden de media met stilzwijgen. Een pro-Chinese Hongkongse politicus wil een tv-serie verbieden omdat die homoseksualiteit zou propageren en daarmee de nationale veiligheidswet overtreedt en de nieuwe driekindpolitiek schendt. De Chinezen moeten van Xi Jinping meer kinderen krijgen. Daarom moeten vrouwen weer huisvrouw worden, en zijn queers nutteloos.




zondag 29 augustus 2021

Klik hier