Jeruzalem – Netanyahu rouwt om het haast gelijktijdige verlies van zijn twee grootste weldoeners: zijn gevallen politieke mentor Trump en zijn overleden grootfinancier, de casinomagnaat Sheldon Adelson. Trumps opvolger wil wat Netanyahu niet wil: een Palestijnse staat, geen nieuwe nederzettingen, en hernieuwing van Obama’s nucleaire akkoord met Iran. Zonder Amerikaanse hulp gaat Israëls demissionaire premier de verkiezingen in, de vierde binnen twee jaar. Met zijn liefde voor Trump en zijn identificatie met de Republikeinen heeft hij de bipartisan steun aan Israël verspeeld.
Netanyahu heeft Trump warm bedankt. Hij treuzelde nogal om Biden te feliciteren. Pas zes dagen na de bestorming van het Capitool verwijderde hij de bannerfoto van zijn Twitter-account waarop hij naast Trump stond. Tegenstanders herinneren hem graag aan de huizenhoge verkiezingsposters van vorig jaar waarop hij naast Trump staat, met de tekst ‘Netanyahu. Een klasse apart’. De posters zijn opnieuw aangeplakt, nu met een sarcastische wijziging: de heren houden de blik strak gericht op een sombere toekomst.
Trump en Netanyahu hebben veel gemeen. Als ophitser en leugenaar doen ze nauwelijks voor elkaar onder. Net als Trump is Netanyahu allergisch voor kritiek en breekt hij beloften met het grootste gemak. Ook in zijn woordenboek komt het woord loyaliteit niet voor. Netanyahu vindt zichzelf belangrijker dan de staat die hij moet dienen, klampt zich vast aan de macht, is een gevaar voor de democratie, wordt achterna gezeten door justitie. Allemaal precies Trump.
Netanyahu moet nu zonder Amerikaanse steun zijn processen zien te ontlopen en de verkiezingen van 23 maart winnen. Niets laat hij onbenut: akkoorden met moslimlanden uitbaten, gouden bergen beloven aan Arabische kiezers die hij gisteren nog verafschuwde, nog gauw de bouw aankondigen van nieuwe kolonistenhuizen, politieke munt slaan uit de vaccinatiecampagne. Rond de verkiezingsdatum moet iedereen zijn ingeënt. De nieuwe Twitter-banner van de redder van het volk is een foto waarop hij als eerste Israëliër gevaccineerd wordt.
Veel ultraorthodoxen lappen de coronabeperkingen aan hun laars en vallen de politie aan als die hen tot de orde wil roepen. Netanyahu doet daar weinig tegen, want zonder de ultraorthodoxe stem kan hij niet aan de macht blijven. Een zware klus voor zijn campagneleider Aaron Klein, voormalig campagnevoerder voor Trump.