Nieuwe wereldorde, oude traditie / De Groene Amsterdammer




Nieuwe wereldorde, oude traditie







Peking – Het is feest in Peking. Want te midden van alle internationale problemen rond Huawei, Hongkong, de handelsoorlog en de Oeigoeren heeft China een succes van formaat geboekt. Qu Dongyu is gekozen als directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO. Daarmee komt voor het eerst een Chinees op de hoogste post van de grootste VN-organisatie. Maar vraag niet hoe hem dat gelukt is: op de ouderwetse manier. Met smeergeld, beloftes en dreigementen dus.


China bouwt aan een nieuwe wereldorde door nieuwe organisaties te stichten en de bestaande van binnenuit om te buigen in pro-Chinese zin. Dat is ook de belangrijkste taak die Qu Dongyu per 1 augustus krijgt in de FAO. Hij blijft wel ondergeschikt aan partijleider Xi Jinping. Dat ervoer bijvoorbeeld Meng Hongwei, een voormalige onderminister die tot oktober 2018 hoofd was van Interpol. Tijdens een verblijf in China werd hij opgepakt op verdenking van corruptie. Corruptie? In werkelijkheid was zijn arrestatie een wraakneming van Xi op een oude politieke rivaal.


Corruptie speelt wél een hoofdrol in Qu’s opmars naar de macht binnen de FAO. De organisatie, gevestigd in een gebouw in Rome dat Mussolini’s ministerie van Koloniën had moeten worden, heeft een lange geschiedenis van schandalen aan de top. In China’s nieuwe wereldorde wordt die oude traditie kennelijk voortgezet. Op de reguliere manier was er geen meerderheid te vinden voor Qu. Le Monde weet uit diplomatieke bron dat hij de Afrikaanse kandidaat Médi Moungui met 62 miljoen euro afkocht. Veel ambassadeurs bij de FAO zeiden dat ze onder ‘intense Chinese druk’ hadden gestaan. Brazilië en Uruguay kregen te horen dat China de import van hun producten zou stopzetten als ze niet voor Qu zouden stemmen. Die won al in de eerste ronde met 108 stemmen, tegen 71 voor de Europese kandidaat, de Française Catherine Geslain-Lanéelle.


In zijn overwinningstoespraak liep Qu over van dankbaarheid voor zijn vaderland. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zag in zijn verkiezing ‘een bewijs van hoge waardering voor China’s steun aan multilateralisme en voortgaande mondiale ontwikkeling’. De volgende Chinese kandidaat voor een hoge baan in de oude wereldorde is Andy Tsang, een houwdegen die zich als politiechef van Hongkong de bijnaam ‘De Gier’ verwierf. Hij is voorbestemd om het VN-bureau Drugs en Criminaliteit te leiden.






zaterdag 27 juli 2019

Klik hier