Google wil China behagen met een gecensureerde zoekmachine / De Groene Amsterdammer
In de wereld
Google wil China behagen met een gecensureerde zoekmachine
door Jan van der Putten
8 augustus 2018 – verschenen in nr. 32
Peking – Met zijn bijna achthonderd miljoen internetgebruikers biedt China een advertentiemarkt waar ieder techbedrijf van watertandt. Google heeft daarom een nieuwe interpretatie gegeven aan zijn oude devies ‘Don’t be evil’: de ontwikkeling van een zoekmachine en een nieuwsapp die de Chinese censuur op maat gesneden zijn. Alle websites die door de Great Firewall of China worden geblokkeerd zullen dus ook bij Google-China niet te zien zijn.
In 2010 trok Google zich na vier jaar uit China terug omdat het de Chinese censoren en hackers beu was. Die waren daar niet rouwig om. Westerse sociale media zijn de een na de ander geblokkeerd, van Facebook tot YouTube, van Twitter tot Instagram, niet alleen om onwelkome informatie buiten te houden, ook om de Chinese sociale media te verlossen van buitenlandse concurrenten. Alleen LinkedIn ontsprong de dans door zichzelf langs Chinese lijnen te censureren en een deel van zijn operaties in China te verkopen aan Chinese investeerders.
Onder zijn nieuwe CEO Sundar Pichai begon Google spijt te krijgen van zijn terugtocht. Voorzichtig presenteerde het zich weer op de Chinese markt met een paar mobiele apps en investeringen in de Chinese e-commerce kolos JD.com. Er kwamen in China drie Google-kantoren en in Peking een researchcentrum voor kunstmatige intelligentie. Maar Pichai wilde ook zijn zoekmachine en gmail terug en vooral een Chinese vestiging van de Google Play-appstore (de Chinezen kochten vorig jaar voor bijna 35 miljard dollar aan apps). Na overleg met China’s topideoloog Wang Huning eind 2017 startte Pichai in het geheim de voorbereidingen voor een terugkeer op de Chinese markt. Diverse ingenieurs van Google weigerden mee te werken aan deze stuitende knieval voor een dictatoriaal bewind.
Het is overigens niet zeker of die terugkeer zal lukken, want China’s luimen zijn onvoorspelbaar. Vorige maand kreeg Facebook toestemming een researchcentrum te openen in Hangzhou. Het heeft een paar uur bestaan. Al jaren likt Facebook-baas Mark Zuckerberg de hielen van de autoriteiten, nog altijd tevergeefs. Nu is Google voor China minder bedreigend dan Facebook. En met die gecensureerde zoekmachine en nieuwsapp stelt Google zich gedecideerd achter de boodschap die China de wereld voorhoudt: wat er op internet komt en wat niet, dat bepalen de nationale autoriteiten.
zaterdag 11 augustus 2018