Musk gaat in Xinjiang Tesla’s verkopen / De Groene


In de wereld


Musk gaat in Xinjiang Tesla’s verkopen


Jan van der Putten


19 januari 2022 – verschenen in nr. 3


Beijing – En toen was Elon Musk opeens de lieveling van de Chinese Communistische Partij. Waaraan had de biljonair dat te danken? Aan de opening op oudejaarsdag van een Tesla-showroom in Ürümqi, de hoofdstad van Xinjiang. De Chinese pers bejubelde Musk alsof hij een nobele verzetsstrijder was. Een verzetsdaad was het zeker, maar dan tegen de Amerikaanse regering, die niet wil dat Amerikaanse bedrijven nog zaken doen met Xinjiang. Maar nobel? Amerika heeft het Chinese optreden tegen de Oeigoeren en andere moslim-groepen in Xinjiang bestempeld als genocide.


China is de grootste markt voor elektrische passagiersauto’s. In september vorig jaar reden er bijna acht miljoen rond, ruim veertig procent van het mondiale elektrische-wagenpark. Vorig jaar werd de productie in de Tesla-fabriek in Shanghai nog verder opgeschroefd, terwijl de rest van de auto-industrie stagneert door een tekort aan chips. In de Volksrepubliek wordt bijna dertig procent van alle Tesla’s in de wereld verkocht, waarmee China na de Verenigde Staten de grootste markt voor het bedrijf is. Geen wonder dat Musk de loftrompet over China heeft gestoken: ‘De economische voorspoed die China heeft bereikt is werkelijk verbluffend, vooral op het gebied van infrastructuur.’


Nu partijleider Xi Jinping bezig is het bedrijfsleven onder de totale controle van de Partij te brengen wil Musk meer dan ooit China te vriend houden. Uit angst voor onteigening zijn veel buitenlandse ondernemingen al uit China vertrokken. Eerder deze maand zei de Amerikaanse miljardair Jeffrey Gundlach dat je nooit in China moet investeren, want je riskeert confiscatie. Ook Tesla wordt onder het vergrootglas gehouden. Musk, eens China’s meest geliefde buitenlandse kapitalist, moet oppassen. Vorig jaar trokken de partijmedia fel tegen zijn bedrijf van leer omdat een vrouw die op een autoshow had geklaagd over haar Tesla arrogant zou zijn behandeld. De camera’s in de Tesla’s zouden spionageapparaten zijn. Al diverse malen heeft Tesla veel auto’s wegens een defect moeten terugroepen.


Pas nog kreeg Musk in de Chinese sociale media de volle laag nadat Beijing had geklaagd dat het Chinese ruimtestation twee keer bijna was gebotst op satellieten van Musk. Het is onderhand duidelijk dat de Partij Musk weg wil hebben om ruim baan te geven aan Tesla’s Chinese concurrenten. De opening van een showroom in Ürümqi heeft Musk boze Amerikaanse reacties opgeleverd, maar bij China staat hij ineens weer in de gunst.




zondag 23 januari 2022

Klik hier