Argentijnse oorlogsmisdadiger zocht heenkomen in Duitsland / Argus


Argentijnse oorlogsmisdadiger zocht heenkomen in Duitsland


door JAN VAN DER PUTTEN


 


De populairste vluchtroute van Duitse oorlogsmisdadigers liep van Europa naar Latijns-Amerika. Ze beschikten over een eigen clandestien reisbureau, odessa (Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen), en in het Vaticaan over invloedrijke beschermers. Adolf Eichmann, Josef Mengele en duizenden anderen kwamen terecht in Argentinië, waar ze van president Perón een blanco paspoort kregen en, met behoud van hun oude ideeën, een nieuw bestaan opbouwden. Na al die jaren heeft een oorlogsmisdadiger dezelfde vluchtroute opnieuw gebruikt, maar nu in omgekeerde richting.


De gevluchte crimineel nam actief deel aan de Vuile Oorlog in Argentinië van 1976 tot 1983, die zo’n 30.000 mensen het leven kostte. Naam van de ontsnapte kidnapper, folteraar en moordenaar: luitenant Luis Esteban Kyburg. Leeftijd: 72 jaar. Belangrijkste functie: ondercommandant van de Groep Tactische Duikers van de marinebasis van Mar del Plata, provincie Buenos Aires. Speelde een hoofdrol bij de verdwijning en liquidatie van 152 politieke tegenstanders, van wie er velen nog levend werden gedropt in de Zuid-Atlantische Oceaan. Beëindigde zijn militaire carrière na de Falkland/Malvinas-oorlog in 1982, die het einde van de militaire dictatuur inluidde. Huidige woonplaats: Berlijn.


In juni 2013 beval een Argentijnse rechter de arrestatie van negentien voormalige marineofficieren, onder wie Kyburg. Hij werd beschuldigd van 25 moorden en 63 gevallen van ontvoering en foltering. Er werd een forse beloning uitgeloofd voor wie informatie over zijn verblijfplaats kon geven. Maar de vogel was al gevlogen. Dankzij zijn vader heeft de in Argentinië geboren Kyburg ook de Duitse nationaliteit. Na de veroordeling tot levenslang van zijn vroegere superieur en een groep kameraden vluchtte hij via de Verenigde Staten naar Duitsland. Een internationaal arrestatiebevel van Interpol had even weinig effect als een Argentijns verzoek om uitlevering. Duitsland levert criminele staatsburgers immers alleen aan EU-landen uit; bovendien zouden Kyburgs misdaden volgens zijn advocaat verjaard zijn.


In 2018 lukte het een in Duitsland wonende Argentijnse journalist Kyburg te lokaliseren in Berlijn. Hij schakelde het European Center for Constitutional and Human Rights in. Deze organisatie diende op grond van getuigenissen van familieleden van de vermisten een klacht tegen Kyburg in bij het Openbaar Ministerie in Berlijn, dat van plan is hem in Duitsland te laten berechten. Een van de belangrijkste getuigen was de Argentijnse Anahí Marocchi. Ze vertelde de Duitse justitie over haar broer Omar, die in september 1976 het laatst is gezien op de marinebasis van Mar del Plata. Hij was toen negentien jaar.


HIJOS, een organisatie van kinderen van vermisten, wil dat Kyburg wordt uitgeleverd aan Argentinië en daar berecht wordt. De Nederlandse afdeling heeft daarvoor vorige maand betoogd voor het Duitse consulaat in Amsterdam. De Duitse afdeling ging in Berlijn Kyburgs gangen na en zette een campagne op om de buurtbewoners in te lichten over het verleden van hun wijkgenoot. Twee van de door hem gefrequenteerde restaurants willen hem nu niet meer hebben.


Deze zomer slaagde het dagblad Bild erin Kyburg en zijn vrouw op straat in Berlijn te fotograferen en een paar woorden uit hem te persen: ‘Hier blijf ik wachten. Op een rechtsgang in Duitsland, niet in Argentinië. In afwachting. Onschuldig. Kalm.’




zondag 04 oktober 2020

Klik hier