#MeToo bereikt de Chinese top / De Groene Amsterdammer




#MeToo bereikt de Chinese top







Beijing – Xuecheng was een zondagskind. Studeerde briljant af aan China’s belangrijkste boeddhistische academie. Werd abt van een aloude tempel, bracht de vervallen Longquan Tempel in Beijing tot bloei en werd een engel van liefdadigheid. In 2015 benoemde de Partij de 49-jarige meester Xuecheng tot hoofd van de Chinese Boeddhistische Associatie en daarmee tot hoogste chef van het Chinese boeddhisme. Als regeringsadviseur kreeg hij nog meer invloed. In religie was de charismatische abt niet bijster geïnteresseerd; in macht, populariteit, geld en vrouwen des te meer. Vanwege die laatste zwakte is in de Chinese #MeToo-beweging de eerste hoge kop gerold.


Van de vijf officieel toegestane ‘godsdiensten’ in China is het boeddhisme de grootste, met tussen de 185 en 250 miljoen gelovigen. De zes à acht miljoen Tibetaanse boeddhisten vormen verreweg de kleinste tak. Het Han-boeddhisme en het zuidelijk boeddhisme zijn met hun apolitieke prediking van harmonie, goeddoen en gezagsgetrouwheid goed bruikbaar voor de versterking van de politieke stabiliteit. De atheïstische Partij heeft zelfs een boeddhistisch wereldcongres in China georganiseerd. Maar dat soft power-offensief heeft door toedoen van de hoogste boeddhistische leider een lelijke deuk opgelopen.


Eind vorig jaar liet een non twee monniken van de Longquan Tempel de sms’jes lezen waarin de abt hun voorhield dat seks een onderdeel was van hun boeddhistische studies. Seks met hun meester, wel te verstaan. De twee monniken begonnen een onderzoek, dat leidde tot een lijvig rapport over het ‘boeddhistische rijk’ dat hun geestelijke leider had opgebouwd. Zes nonnen zou hij tot seks hebben aangezet, bij vier zou hij succes hebben gehad. Het rapport lekte uit en kwam op internet. Een schok voor de één miljoen volgers van de abt op het sociale platform Weibo. De censuur greep snel in, de meester ontkende heftig, maar het schandaal dijde zo uit dat de Partij wel moest optreden. De meester verloor zijn functies en werd verbannen naar een onbeduidend tempeltje, terwijl de Partij een onderzoek begon naar zijn financiële malversaties.


De Chinese #MeToo-beweging is met horten en stoten begonnen. Onthullingen werden weggemaakt, slachtoffers tot zwijgen gebracht. Totdat een bekende hoogleraar werd ontslagen. Journalisten volgden. Een tv-host, presentator van de meest bekeken show van de wereld, kwam onder vuur. Abt Xuecheng is nu geofferd. De censuur probeert de olievlek beperkt te houden. Want in geen geval mag #MeToo ooit de oppermachtigen bereiken.






zaterdag 20 oktober 2018

Klik hier