Amalia naar China? Op zijn minst dubieus / Metro


Interview over de mogelijke studie van prinses Amalia in China.

Prinses Amalia (14) gaat misschien de laatste jaren van haar middelbare school in China volgen. Volgens De Telegraaf zou de oudste van de drie dochters van Willem-Alexander en Máxima in 2019 naar United World Colleges (UWC) in Changshu, een stad met meer dan 1 miljoen inwoners in het oosten van China, gaan.

Amalia zit nu nog op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Als het goed is spreekt ze al een aardig woordje Chinees, aangezien ze al een aantal jaren les in deze taal krijgt als aanvulling op haar normale vakkenpakket.

XI JINPING
Als Willem-Alexander en Máxima ervoor kiezen hun dochter naar de Chinese vestiging van UWC te sturen zou dat niet heel verrassend zijn. Willem-Alexander zelf ging begin jaren tachtig naar de dezelfde school, naar de vestiging in Wales om precies te zijn, waar UWC in 1962 werd opgericht. Het koninklijke paar koestert bovendien al jaren warme belangstelling voor China. Dat bleek vorige week nog, toen ze de Chinese president Xi Jinping ontmoetten.

UWC heeft 17 filialen op vier continenten. De school selecteert leerlingen op hun ‘ambitie, potentie en betrokkenheid’, zo meldt de website. ‘En ontwikkelt ze tot toekomstige leiders: sociaal, initiatiefrijk, creatief en gedreven’. Even verderop: ‘Onze bijna 60.000 alumni wereldwijd dragen iedere dag bij aan een meer vreedzame en duurzame wereld’. Het Nederlandse kantoor van UWC, dat in Diemen zit, wil desgevraagd niets vertellen over het karakter van de school. Zelfs de vraag ‘waarom niet?’ wordt beantwoord met “daar kunnen wij niets over zeggen.”

(ON)VERSTANDIG
Jan van der Putten, jarenlang correspondent in China voor verschillende media waaronder de Volkskrant, vindt het verstandig als ze voor China kiezen. „Of je het leuk vindt of niet, China is de leidende mogendheid in de wereld aan het worden.” Maar behalve verstandig zou het ook dubieus zijn. „Ik ken deze specifieke school niet”, vertelt hij, „maar het gaat om systeem dat erachter zit. De Chinese overheid heeft het onderwijs in haar greep, vandaar bijvoorbeeld dat Rijksuniversiteit Groningen onlangs nog afzag van het openen van een campus in Yantai. Onder Xi Jinping is de controle alleen maar groter geworden. Je zou misschien denken dat internationale opleidingen zich daaraan onttrekken, maar dat is niet waar. Alle internationale organisaties, of dat nu multinationals of scholen zijn, hebben partijcommissarissen in hun bestuur, en die trekken uiteindelijk aan het langste eind.”

Xi Jinping bemoeit zich met onderwijs en lesmateriaal omdat hij de totale discipline in China wil herstellen, vertelt Van der Putten. „Vandaar de recente zuiveringen onder het mom van corruptiebestrijding. Het verklaart ook de enorme opmars van artificial intelligence, die wordt ingezet om de mensen digitaal onder controle te houden met 450 miljoen camera’s die in de openbare ruimte hangen.”

Als Willem-Alexander en Máxima daadwerkelijk besluiten Amalia haar middelbare school te laten voltooien in China zou dat niet hun eerste – denk aan het gedoe rond hun vakantievilla’s in Mozambique en Griekenland - omstreden beslissing zijn.

De Rijkvoorlichtingsdienst heeft nog niet gereageerd op de geruchten.




donderdag 15 februari 2018

Klik hier