Boeken verschenen van 1973 tot 2000 (5)


Het peronisme
Kosmo-story no. 31, Sjaloom, 1973

Chili '71-'74 - Analyse en voorlopige conclusies
Kritiese Biblioteek, Van Gennep, 1974 / ISBN 9060122445
http://www.allbookstores.com/book/9789060122440/Jan_Van_Der_Putten/Chili_'71-'74.html'
http://www.antiqbook.be/boox/mers/19740082.shtml

Latijns-Amerika, politiek - Ontwikkelingen en gebeurtenissen in 25 landen
Kritiese Biblioteek, Van Gennep, 1980 (eerste druk), 1981 (bijgewerkte tweede druk)
http://www.allbookstores.com/book/9789060124123/Jan_Van_Der_Putten/Latijns-Amerika/Politiek.html

Latijns-Amerika tussen de regels
Jan Mets, Kritak, 1988 / ISBN 9070509725
http://www.literatuurplein.nl/boekdetail.jsp?boekId=162455

Italianen
Mets en Schilt, Van Halewijck, 1998 (eerste druk), 2000 (bijgewerkte vierde druk) / ISBN 9053302840.
Genomineerd voor de Gouden Uil 1998 (beste oorspronkelijk Nederlandstalige boek) in de categorie non-fictie.
http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayCreatorPageInformation-Author?Section=BOOK&N=4294953361&ShowNA=1&AUTHOR_ID=44032

Primaire Berichten, 24 juni 2002
Italianen (1) - Corruptie
Van 1987 tot 1998 was Jan van der Putten correspondent voor de Volkskrant in Rome. Het lijvige boek Italianen is een weerslag van die elf jaar in Italiaanse dienst. De centrale vraag die Van der Putten zich stelt is: "Hoe is het mogelijk dat dit land met zijn mix van armoede en rijkdom, corrupte politici en grote macht van de kerk en de mafia toch voortreffelijk functioneert?".
Uit het hele boek druipt de ogenschijnlijke contradictie tussen een land met aan de ene kant een grote hoeveelheid culturele schatten, vriendelijke bewoners, een geweldige keuken, prachtige natuur en een heerlijk klimaat; en aan de andere kant een ongelofelijke bureaucratie en corruptie, waarbij de belangrijkste politici nauw verbonden zijn met kopstukken van de mafia, terwijl iedereen die hier te veel van afweet zonder pardon een kopje kleiner wordt gemaakt.
Het boek "Italianen" stamt uit 1999 en is dus van voor de tijd van de bouwaffaires in de Randstad en de fraude met Europese CVS-gelden door het Ministerie van SZW. Van der Putten kan daardoor nog de schijn ophouden dat de door en door corrupte Italiaanse maatschappij mijlenver afstaat van de Nederlandse. Wel zet hij scherp uiteen waarom we ons ferm moeten verzetten tegen een samenleving waarbij bepaalde zaken pas geregeld kunnen worden na het betalen van smeergelden: deze kosten worden uiteindelijk namelijk altijd opgebracht door de gewone man.
De corruptiemachine in Italië wordt draaiende gehouden door de staat, stelt Van der Putten, "dat wil zeggen door de belastingbetalers, (dat wil in belastingontduikend Italië voornamelijk zeggen: de loontrekkers), en door de consumenten, op wie de door smeergeld opgedreven kosten worden afgewenteld. Zonder deze praktijk zou het leven goedkoper zijn geweest en zouden het begrotingstekort en de staatsschuld aanzienlijk minder hoog zijn opgelopen." Van der Putten concludeert dat "zonder smeergelden veel van Italiës chronische kwalen niet zouden hebben bestaan."

Primaire Berichten, 25 juni 2002
Italianen (2) - Politiek
Politiek bedrijven in Italië is een verhaal apart. Staat heel Nederland op zijn achterste benen als de voorman van een opkomende partij geëlimineerd wordt, in Italië is politiek geweld aan de orde van de dag. Na elke moord wordt de beschuldigende vinger steevast gericht naar radicaal links of naar de mafia.
De huidige premier van Italië, Silvio Berlusconi, heeft zijn zakenimperium opgebouwd op een duistere financiële basis. Er lopen dan ook meerdere onderzoeken tegen hem. In Nederland moest de Minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper aftreden, omdat hij iets te vaak Rotterdams gemeenschapsgeld in zijn privé-zakken had laten glijden. Kinderspel vergeleken bij Berlusconi.
Van der Putten: "Er zijn landen waarin zelfs de lichtste verdenking van onregelmatig gedrag een [politieke] kandidaat al diskwalificeert. Berlusconi draait de rollen om en probeert zijn rechters te diskwalificeren. Hij heeft hen ontmaskerd als ambitieuze communistische politici, die hun justitiële macht misbruiken om hem als politicus en ondernemer kapot te maken." De belangrijkste reden voor Berlusconi om politiek actief te worden was het redden van zijn zakenimperium, nadat zijn politieke beschermheren begin jaren 90 allemaal gewipt waren.
De opkomst van Berlusconi's partij "Hup Italië" in het begin van de jaren 90 die uitmondde in de verpletterende overwinning in de Italiaanse parlementsverkiezingen van vorig jaar, vertoont verrassende overeenkomsten met de triomftocht van de LPF in Nederland. "